Limburgs zuurvlees, ook bekend als zoervleisj, is een traditioneel gerecht uit de Nederlandse provincie Limburg. Dit stoofgerecht wordt vaak gemaakt met rundvlees, uien, azijn en ontbijtkoek, wat zorgt voor een unieke zoetzure smaak. Hier is een recept voor Limburgs zuurvlees bereid in een slowcooker.
1kgrundvlees (bijvoorbeeld riblappen), in blokjes gesneden
3grote uien, gesnipperd
3teentjesknoflook, fijngehakt
300mlazijn (bijvoorbeeld rode wijnazijn of appelazijn)
300mlwater
4laurierblaadjes
3kruidnagels
3plakjes ontbijtkoek, verkruimeld
Zout en peper naar smaak
Boter of olie om in te bakken
eventueel bruine suiker of appelstroop voor extra zoetheid
Instructies
Bestrooi de rundvleesblokjes met zout en peper.
Verhit wat boter of olie in een pan en bak het vlees rondom bruin. Doe dit eventueel in porties.
Schep het vlees daarna over in de slowcooker.Bak in dezelfde pan de uien en knoflook tot ze glazig zijn en voeg deze ook toe aan het vlees in de slowcooker.
Voeg de azijn, het water, laurierblaadjes en kruidnagels toe. Meng alles goed door elkaar.
Verkruimel de ontbijtkoek boven het mengsel in de slowcooker en roer door.
Zet de slowcooker op lage temperatuur en laat het gerecht 6 tot 8 uur sudderen tot het vlees heerlijk zacht is.
Proef het gerecht en voeg indien nodig wat bruine suiker of appelstroop toe voor een extra zoete touch.
Serveer met frietjes, aardappelpuree of brood en een frisse salade.
Notities
Eet smakelijk! Dit gerecht is ideaal voor een koude dag en wordt alleen maar lekkerder als het een dag van tevoren wordt gemaakt.