Aardappelen koken: Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de aardappelen in een grote kookpot, voeg water toe tot ze onder staan en breng aan de kook. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
Spekjes uitbakken: Terwijl de aardappelen koken, bak je de spekjes in een koekenpan totdat ze mooi goudbruin en krokant zijn. Leg de uitgebakken spekjes op een bordje met keukenpapier om uit te lekken.
Andijvie voorbereiden: Was de andijvie en snijd deze fijn. Laat de andijvie uitlekken in een vergiet.
Aardappelen stampen: Giet de gekookte aardappelen af en laat ze even droogstomen. Doe de boter en melk erbij en stamp de aardappelen tot een smeuu00efge puree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Andijvie en spekjes mengen: Meng de rauwe andijvie in gedeeltes door de hete aardappelpuree heen. De warmte van de aardappelen zal de andijvie iets laten slinken. Voeg daarna de uitgebakken spekjes toe en roer het geheel goed door elkaar.
Notities
Voeg voor een smeuïgere stimpstamp wat extra boter of een scheutje room toe.
Wil je een vegetarische variant? Vervang de spekjes door vegetarische speckjes of geef er een vegetarische rookworst bij.
Voor een extra textuur en smaak kun je een fijngesneden appel door de stimpstamp mengen.
Traditioneel wordt stimpstamp geserveerd met een kuiltje jus, maak dit van het vet van de uitgebakken spekjes voor extra smaak.